rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Wątróbkowa pasta do kanapek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pasta do kanapek powstała spontanicznie, przygotowując faszerowane jajka pozostało mi trochę masy, postanowiłam więc lekko ją zmodyfikować i wykorzystać do śniadaniowych kanapek. Pyszna z dodatkiem pomidora :)

Wątróbkowa pasta do kanapek

Składniki:

Wątróbkowa pasta do kanapek

 

  • 4 żółtka (z ugotowanych na twardo jajek)
  • 4 wątróbki drobiowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny lub oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki prażonego sezamu

Sposób przygotowania:

Wątróbkowa pasta do kanapek
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i osuszoną posypujemy delikatnie mąką. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni, na gorący układamy kawałki podrobów i smażymy z każdej strony do sucha (tak by już nic z niej nie wyciekało jak dociśniemy łyżką). Usmażoną wątróbkę ściągamy i odkładamy do wystudzenia, a na pozostałym tłuszczu smażymy posiekaną na małą kostkę cebulę. Żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy drobno posiekaną wątróbkę, przysmażoną cebulkę, majonez, uprażony na suchej patelni sezam oraz posiekany szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przekładamy do słoiczka i w zamkniętym możemy pastę przechować max 3 dni, oczywiście w lodówce.