kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Wegańska kokosowa Panna Cotta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To jest mój debiut jeżeli chodzi o dania wegańskie.Mam nadzieję ,że będzie smakować;)

Wegańska kokosowa Panna Cotta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wegańska kokosowa Panna Cotta

 

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 20 ml śmietanki sojowej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 3 łyżki gęstego syropu pomarańczowego
  • 2 plastry pomarańczy

Sposób przygotowania:

Wegańska kokosowa Panna Cotta
Z 400 ml mleka kokosowego odlać 1/4 szklanki ,resztę zagotować.Do szklanki z mlekiem dodać mączkę ziemniaczaną,cukier i dokładnie wymieszać aby nie było grudek i wylać na gotujące się mleko energicznie mieszając.Tak przygotowany budyń zdiąć z ognia i dodać śmietankę sojową cały czas energicznie mieszając.Powstanie gładka,aksamitna masa budyniowa,którą przelewamy do salaterek,(Ja najpierw płucze je zimna wodą co ułatwia wyjęcie deseru na talerz)studzimy,następnie wstawiamy na ok 2 godz do lodówki bądź na 30 min do zamrażalnika. Schłodzony deser przekładamy na talerz,polewamy syropem pomarańczowym i dekorujemy plastrami pomarańczy. Smacznego!!!
Wegańska kokosowa Panna Cotta
z 400 ml mleka kokosowego odlewamy 1/4 szklanki resztę zagotowujemy
Wegańska kokosowa Panna Cotta
Gotowa masę budyniowa przelewamy do salaterek studzimy a następnie schładzamy w lodówce
Wegańska kokosowa Panna Cotta
Wykładamy na talerz,polewamy syropem pomarańczowym i dekorujemy plastrami pomarańczy