Sposób przygotowania:
Wegański gzik poznański z pyrami.
Ziemniaki ugotujemy w łupinach. Rzepkę po obraniu nacinamy dookoła tak, by po pokrojeniu na plasterki otrzymać kwiatuszki do dekoracji. Wycinamy dwa razy tyle kwiatków ile gotujemy ziemniaków (na każdą połówkę jeden). Resztę siekamy w drobną kosteczkę.Myjemy i obieramy paprykę. Wycinamy listeczki do dekoracji, resztę siekamy w drobną kosteczkę.Siekamy drobno czerwoną cebulę (po uprzednim obraniu). Serek rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, posiekane warzywa , doprawiamy solą i pieprzem. Serek powinien być dosyć pikantny. Obieramy ugotowane ziemniaki, przekrawamy je na połówki.Na każdą połówkę wykładamy masę z serka sojowego i dekorujemy kwiatkami z rzepki i listkami z papryki. Wykładamy ziemniaki z serkiem sojowym na talerze, kwiatki z rzepy posypujemy odrobiną soli i pieprzem świeżo zmielonym.
Natala1210