Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Wegetariańska fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na szybki obiad wegetariański

Wegetariańska fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wegetariańska fasolka po bretońsku

 

  • 1 puszka fasoli białej (lub 500 g fasoli jaś)
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Wegetariańska fasolka po bretońsku
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę - chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy.Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy na patelnię. Papryczkę myjemy, pestkujemy, drobno siekamy i dodajemy do fasoli. Chwilę smażymy, aż fasolka się podgrzeje i przejdzie smakiem. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy - smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Jeśli nie lubimy gęstej fasolki wystarczy dodać więcej przecieru pomidorowego. Wersja dla mięsożerców: pod koniec dodać podsmażoną kiełbaskę. Podajemy z chlebem lub bez ;) Smacznego :)
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Do podsmażonej cebulki dodajemy opłukaną fasolę
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Fasolkę podgrzewamy i dodajemy przecier pomidorowy
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Na koniec dodajemy przyprawy i gotujemy
Wegetariańska fasolka po bretońsku
Fasolkę mieszamy i chwilę gotujemy podajemy na ciepło