Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Wiejska przegryzka z Łowiczem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste , szybkie , dobre .. Czy trzeba czegoś więcej jeżeli chce się zjeść szybko i w miarę dobrze ?

Wiejska przegryzka z Łowiczem

Składniki:

Wiejska przegryzka z Łowiczem

 

  • 6 kromek chleba tostowego 3-ziarna
  • 6 jajek
  • mały słoiczek sosu meksykańskiego Łowicz
  • masło (do posmarowania)

 

Sposób przygotowania:

Wiejska przegryzka z Łowiczem
Przy użyciu kieliszka (lub innego niewielkiego, okrągłego przedmiotu) wykrawamy na środku każdej kromki dziurkę (to, co wykroimy nie przyda się już do dania - można spokojnie zjeść). Kromki z dziurkami smarujemy z jednej strony masłem i kładziemy na rozgrzanej patelni (posmarowaną stroną do góry) a gdy się przysmaży odwracamy na drugą stronę. Po odwróceniu kromek do każdej z dziurek wbijamy jajko i smażymy do czasu aż się zetnie, odwracamy i również czekamy aż jajko się przysmaży. Gdy jajko nie będzie już płynne zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu. Sos meksykański Łowicz wlewamy do garnka lub rondla, podgrzewamy ok 5 minut i podajemy do przysmażonych wcześniej kromek chleba.