jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocna ćwikła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Buraczki z chrzanem często goszczą u mnie w domu. Na wielkanocnym stole także nie może ich zabraknąć. Inspiracja -Magda Gessler.

Wielkanocna ćwikła Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocna ćwikła

 

  • Składniki:
  • Około 1 kg buraczków,
  • Pieprz, cukier do smaku,
  • Mały korzeń chrzanu,
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna ćwikła
Buraczki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowane studzimy i obieramy ze skórki. Obrane buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach. Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Powinno wyjść około 2 łyżki chrzanu. Chrzan dodajemy do buraczków. Doprawiamy do smaku pieprzem i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Dokładnie mieszamy i gotowe.
Wielkanocna ćwikła
Buraczki gotujemy, następnie studzimy i obieramy
Wielkanocna ćwikła
Obrane buraczki ścieramy na tarce o małych oczkach
Wielkanocna ćwikła
Do buraczków dokładamy starty chrzan oraz przyprawy i oliwę.