katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zamiast zakwasu jest kwas z kapusty jest on różnie kwaśny więc dodajemy go do smaku.Kiedyś podobną zupę gotowała moja mama, a ją przygotowałam z żurkowymi dodatkami.

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty

Składniki:

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty

 

Sposób przygotowania:

Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dowolnie kroimy.  Marchew obieramy i kroimy w cienkie krążki. Nalewamy do garnka wodę i stawiamy do gotowania, dodajemy marchew, przyprawy i czosnek(czosnek można pokroić w plasterki i przesmażyć,dopiero dodać do zupy).

Trochę gotować i dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wędlinę. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Dodajemy do zupy kwas (dodajemy go w zależności jak jest kwaśny można więcej) i zagęszczamy rozprowadzoną mąką.

Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i na koniec dodajemy śmietanę. Jajka rozkładamy na talerze i zalewamy żurkiem.