Sposób przygotowania:
Żurek z jajkiem na kwasie z kapusty
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i dowolnie kroimy. Marchew obieramy i kroimy w cienkie krążki. Nalewamy do garnka wodę i stawiamy do gotowania, dodajemy marchew, przyprawy i czosnek(czosnek można pokroić w plasterki i przesmażyć,dopiero dodać do zupy).
Trochę gotować i dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wędlinę. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Dodajemy do zupy kwas (dodajemy go w zależności jak jest kwaśny można więcej) i zagęszczamy rozprowadzoną mąką.
Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i na koniec dodajemy śmietanę. Jajka rozkładamy na talerze i zalewamy żurkiem.
Trochę gotować i dodać pokrojoną na mniejsze kawałki wędlinę. Mąkę rozprowadzamy w zimnej wodzie. Dodajemy do zupy kwas (dodajemy go w zależności jak jest kwaśny można więcej) i zagęszczamy rozprowadzoną mąką.
Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy i na koniec dodajemy śmietanę. Jajka rozkładamy na talerze i zalewamy żurkiem.