aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Babeczki ponczowe z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niezwykle delikatne i piękne babeczki nasączone syropem cukrowym i rumem, ozdobione bitą śmietaną i miętą, w sam raz na niezapomniane zakończenie uroczystego obiadu... warte pracy włożonej w ich przygotowanie.

Babeczki ponczowe z bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki ponczowe z bitą śmietaną

 

  • ciasto drożdżowe:
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 jaj
  • 200 g miękkiego masła
  • syrop cukrowy:
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • dodatkowo:
  • 12 łyżek ciemnego rumu
  • bita śmietana
  • 300 ml śmietanki 30%
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki ponczowe z bitą śmietaną
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, odstawiamy aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Wówczas dodajemy wszystkie składniki ciasta, oprócz masła. Mieszamy mikserem zaopatrzonym w haki około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, tym razem 5 minut. Ciasto powinno być błyszczące, elastyczne i bardzo miękkie. Ma tendencje do przyklejania się do rąk, ale takie być powinno. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki. Blat posypujemy delikatnie mąką, wyjmujemy ciasto, formujemy z niego wałek, który dzielimy na 12 części. Każdą część formujemy w wałeczek, który układamy w foremce, w której będziemy piec babeczki. Są specjalne formy do babek ponczowych, ale odpowiednie będą również foremki z kominem do mini babek lub forma do muffinów. Ciasto powinno wypełniać foremkę w 3/4 wysokości. Foremki z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1-2 godzin - wszystko zależy w jak ciepłe miejsce odstawimy ciasto. Powinno ono podwoić swoją objętość, czyli wystawać nieco ponad formę. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, wkładamy formy z babeczkami i pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia. W tym czasie przygotowujemy syrop: wodę zagotowujemy z cukrem i skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut, odstawiamy. Upieczone babeczki wyjmujemy z foremek i kładziemy na kratce do studzenia. Po około 10 minutach, kiedy są jeszcze ciepłe wkładamy je partiami do ciepłego syropu. Zostawiamy je na około 10 minut, po czym przekręcamy tak, aby druga strona również nasiąknęła, zostawiamy na kolejne 5-10 minut. Całe babeczki powinny zostać nasączone. Odkładamy je na kratkę, pod którą podstawiamy naczynie, do którego będzie skapywał nadmiar syropu. Jeszcze ciepłe babeczki polewamy połową łyżki rumu, a po 10-15 minutach kolejną porcją rumu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Wkładamy do szprycy i napełniamy nią środki babeczek. Ozdabiamy miętą. Można podać dodatkowo kwaśne owoce...






Babeczki ponczowe z bitą śmietaną
Babeczki ponczowe z rumem i bitą śmietaną