jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wielkanocne ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na wielkanocnym stole obok mazurka i babki na pewno znajdzie się miejsce na małe słodkości. Kruche ciasteczka z czekoladowymi jajeczkami to nie tylko pyszny deser, ale też piękna ozdoba stołu. Polecam.

Wielkanocne  ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocne ciasteczka

 

  • Składniki:
  • 500 gram mąki,
  • 250 gram masła,
  • 5 żółtek,
  • 150 gram cukru pudru,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • Cukiereczki - jajeczka czekoladowe, lukrowane (około 300 gram)

Sposób przygotowania:

Wielkanocne ciasteczka

ETAP 1

Wielkanocne  ciasteczka
przygotowujemy składniki ciasta

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do tak przygotowanej dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz masło.

ETAP 2

Wielkanocne  ciasteczka
zagniatamy ciasto

Przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Wielkanocne  ciasteczka
foremką wycinamy ciastka

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki w kształcie jajka wycinamy ciasteczka.

ETAP 4

Wielkanocne  ciasteczka
na blaszkę przekładamy ciastka

Wycięte przekładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Wielkanocne  ciasteczka
na każde ciastko wykładamy jajeczka

Na każdym układamy po 3 lukrowane jajeczka.

Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia. Gotowe wyjmujemy i studzimy.