Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Są delikatnie chrupiące, mocno orzechowe i takie połączenie z czekoladą sprawia, że po prostu rozpływają się w ustach! Już podczas przygotowania wskazana jest silna wola, ponieważ trudno powstrzymać się od podjadania samej masy.

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego

Składniki:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego

Forma o wymiarach 19,5 x 19,5 cm, batoniki:

Polewa:

  • 100g czekolady (użyłam deserowej)
  • 1 łyżka masła orzechowego (płaska)

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego

Dodatki:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Można użyć dowolnych orzechów, tych którenajbardziel lubicie.

Ciasteczka należy pokroić na mniejsze kawałki, a orzechu posiekać.

Masa:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Masło należy rozpuścić i jeszcze gorące połączyć z cukrem pudrem tak, aby cukier się roztopił.
Dodać masło orzechowe.
Wszystko razem porządnie zmiksować i na końcu wmieszać ciastka z orzechami.

Chłodzenie 1:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Masa nie musi być całkowicie schłodzona.

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy.

Polewa:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Możecie użyć dowolnej czekolady, ale ja prederuję gorzką lub deserową.

Kawałki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z masłem orzechowym.
Całość równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej.
Opcjonalnie na polewie poukładać orzechy nerkowca.

Chłodzenie 2:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Tym razem masa powinna być dobrze chłodzona i odpowiednio twarda.

Masę z polewą schłodzić w lodówce przez 2-3 h - aż nabierze odpowiedniej konsystencji.

Krojenie i przechowywanie:

Mocno orzechowe batoniki z masła orzechowego
Batoniki można pokroić na dowolnej wielkości prostokąty.

Całość pokroić na prostokąty przypominające batoniki.
Przechowywać w lodówce.