Sposób przygotowania:
Pączki z budyniemETAP 1:
Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Masło roztopić i przestudzić. Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Jajko roztrzepać i wlać do składników sypkich. Dodać wyrośnięty zaczyn i masło. Wlać spirytus. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać ciepłego mleka. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 0,5szkl.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wyciąć kółka. Na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę budyniu i zlepiać w kulkę. Pączki odkładać na stolnicę i pozostawić na ok. 15-20 minut do napuszenia. W garnku rozgrzać olej i wkładać partiami pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odsączyć na ręczniku i posypać cukrem pudrem.