WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1602]

Pączki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pączki z ciasta drożdżowego na jednym całym jajku, z nadzieniem z ugotowanego budyniu, posypane cukrem pudrem.

Pączki z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z budyniem

 

  • 20g świeżych drożdży
  • 0,5szkl. ciepłego mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • ok. 2szkl. mąki tortowej
  • 50g masła
  • 3-4 łyżki spirytusu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1,5szkl. mleka do budyniu
  • 2 łyżki cukru do budyniu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Pączki z budyniem

ETAP 1:

Drożdże wkruszyć do miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Masło roztopić i przestudzić. Resztę mąki i cukru oraz cukier waniliowy wsypać do miski. Jajko roztrzepać i wlać do składników sypkich. Dodać wyrośnięty zaczyn i masło. Wlać spirytus. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ścian miski. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać ciepłego mleka. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 0,5szkl.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką wyciąć kółka. Na środek każdego kółka kłaść łyżeczkę budyniu i zlepiać w kulkę. Pączki odkładać na stolnicę i pozostawić na ok. 15-20 minut do napuszenia. W garnku rozgrzać olej i wkładać partiami pączki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone odsączyć na ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Pączki z budyniem
Usmażone pączki wyłożone na ręcznik papierowy
Pączki z budyniem
Uformowane pączki włożóne do gorącego oleju
Pączki z budyniem
Na środek ciasta nakładamy porcję ugotowanego budyniu
Pączki z budyniem
Wyrośnięte w misce ciasto drożdżowe na pączki