agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Wielkanocne galaretki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to moja propozycja podania galaretek drobiowych

Wielkanocne galaretki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wielkanocne galaretki

 

  • ugotowana noga z kurczaka 1 szt
  • kukurydza 4 łyżeczki
  • żelatyna 1 łyżka
  • rosół 250 ml

Sposób przygotowania:

Wielkanocne galaretki
* Jeżeli nie mamy rosołu można użyć kostki rosołowej, lub warzywnej. Do przygotowania galaretki użyłam "końcówki" rosołu. Jedną nogę z kurczaka obrać ze skórki , mięso pokroić na kawałeczki. Kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Skorupki dokładnie oczyścić , wewnątrz , następnie sparzyć wodą, wyciągnąć pozostałe błonki. Skorupki pozostawić do osuszenia. Następnie wymieszać 250 ml ciepłego rosołu z żelatyną, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Na dno skorupki układać kurczaka, następnie po łyżeczce kukurydzy. Ustawić skorupki tak, aby nie przewracały się, zalać rosołem. Gdy przestygną , wstawić do lodówki. Oczywiście można dodać dużo więcej składników. Smacznego:)
Wielkanocne galaretki
skorupki wyparzyć na dno włożyć kurczaka
Wielkanocne galaretki
na kurczaka ułożyć łyżeczkę kukurydzy konserwowej
Wielkanocne galaretki
skorupki zalać lekko przestudzonym wywarem z żelatyną