Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wielkanocne kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sposób na mielone w innej odsłonie. Kotlety robimy z białej kiełbasy i polewamy sosem żurkowym. Bardzo szybkie, proste wykonanie, a jest tradycja, że w Święta Wielkanocne podajemy żurek, my możemy podać kotlety w żurku 😊

Wielkanocne kotlety

Składniki:

Wielkanocne kotlety

 

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 3 szklanki domowego zakwasu na żurek lub kupnego
  • ½ szk. śmietany 12 %
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Wielkanocne kotlety

ETAP 1:

Wielkanocne kotlety

1. Kiełbasę obieramy z osłonek, wbijamy jajko, mieszamy i wilgotnymi dłońmi robimy okrągłe kotlety.

2. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu układamy w naczyniu.

ETAP 2:

Wielkanocne kotlety

3. Zakwas na żurek wlewamy do garnka, wsypujemy majeranek, wlewamy śmietanę i gotujemy. Jak sos jest za rzadki można zagęścić mąką.

4. Sosem polewamy kotlety.

ETAP 3:

5. Danie gotowe.

6. Smacznego.


Tagi:

dania