BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pysznie nadziany schab. Mięso schabu kruche i bardzo smakowite. Schab zasmakował całej rodzince.

Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą

 

  • schab bez kości około 1 kg,
  • kiełbasa biała parzona 2 szt,
  • mielone 350 g,
  • jajko,
  • bułka tarta 3 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku, cebula 1 szt,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • przyprawa do mielonego do smaku,
  • Dodatkowo marynata z;
  • oliwa ,
  • papryka słodka 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka,
  • sól do smaku,
  • tymianek,
  • majeranek,

Sposób przygotowania:

Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Kawałek schabu umyć osuszyć i przeciąć wzdłuż nie całkiem do końca.

Mięso rozbić lekko tłuczkiem przez folię, natrzeć solą i pieprzem.

Przygotować farsz;

Mięso mielone przełożyć do miski dodać jajko, przyprawy, obraną drobno pokrojoną cebulę a także bułkę tartą. 

Całość dokładnie wymieszać.

Na rozbitym schabie rozłożyć doprawione mięso, na mięsie na środku ułożyć białą parzoną kiełbasę.

Ciasno zwinąć i obwiązać nitką kuchenną.

Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć cały schab z wierzchu, oprószyć jeszcze dodatkowo majerankiem i włożyć do brytfanki a następnie do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec pod przykryciem około 1,5 godziny.

Tak 30 minut przed końcem pieczenia schab odkryć a do brytfanki dołożyć pokrojoną w plastry oprószoną majerankiem kiełbasę białą.

Smażymy aż schab się ładnie spiecze.

Podajemy do obiadu albo jako przekąskę, przystawkę.
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Kawałek schabu myjemy ,osuszamy ręcznikiem papierowy
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Schab rozcinamy ale nie całkiem do końca
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Przecięty schab rozbijamy przez folie nacieramy solą i pieprzem
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Przygotowujemy farsz z mięsa mielonego ,przypraw, jajka, bułki tartej i pokrojonej cebuli
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Farsz rozkładamy na rozbitym mięsie, a na środku na mięsie układamy kiełbasę białą parzoną
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Ciasno zwijamy i obwiązujemy nitką kuchenną
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Całość z wierzchu smarujemy (nacieramy) oliwą wymieszaną z przyprawami
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Dodatkowo opruszamy jeszcze majerankiem
Schab nadziany mięsem mielonym i białą kiełbasą
Pieczemy w 170 -180 stopniach około 1,5 godziny

Tagi:

schab mięso