Sposób przygotowania:
Szynka z szybkowara do pieczywa
Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać.
Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.
Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.
Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (wywar można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki.
Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.
Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.
Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (wywar można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki.