ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 593]

Szynka z szybkowara do pieczywa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna rolada z szynki wieprzowej z szybkowara, jest idealna do pieczywa ale też można podać grubsze porcje na obiad z sosem z gotowania.

Szynka z szybkowara do pieczywa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szynka z szybkowara do pieczywa

 

Sposób przygotowania:

Szynka z szybkowara do pieczywa
Porcję szynki wieprzowej rozciąć na połowę uważając, aby nie przeciąć całkiem, potem nożem nacinać co kawałek, nakryć folią spożywczą i tłuczkiem porozbijać.

Na mięso wysypać przyprawę do wieprzowiny, ostrą paprykę, pieprz ziołowy i ciasno zwinąć roladę, owinąć grubszą nicią i do lodówki na całą noc.

Na smalcu w garnku szybkowara z każdej strony mocno zrumienić roladę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu z 55 minut.

Wystudzić w szybkowarze w chłodnym miejscu, po wyjęciu szynki jest smalec do pieczywa i wywar (wywar można zrobić sos lub zamrozić i dodać do gulaszu, bigosu, zupy), z szynki usunąć nić i kroić w cienkie plasterki.
Szynka z szybkowara do pieczywa
W szybkowarze najczęściej robię takie mięsa do pieczywa.
Szynka z szybkowara do pieczywa
Jest smalec do pieczywa i wywar do różnych potraw.
Szynka z szybkowara do pieczywa
Smakuje z chrzanem, musztardą czy sosem czosnkowym.