Sposób przygotowania:
Wielkanocny zając
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ale woda nie może dotykać miski z czekoladą i nie może być za gorąca. Roztopioną czekoladą posmarować grubą warstwę dna foremki w kształcie zająca i obsmarować boki foremki. Tak przygotowaną foremkę wstawić do lodówki do zastygnięcia się czekolady. Po około 20 minutach posmarować ewentualne prześwity na dnie foremki ( najlepiej zobaczyć pod światło ) i ponownie posmarować boki foremki grubszą warstwą czekolady. Znowu wstawić foremkę do lodówki. Do rondelka włożyć domową konfiturę z truskawek, wlać wodę i zagotować. Następnie wyspać galaretkę i dokładnie wymieszać ( można użyć galaretki o innym smaku ). Herbatniki zmiksować i dodać do konfitury a potem dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wystudzić. Gdy czekolada się zetnie wypełnić foremkę przygotowaną masą. Wyrównać powierzchnię i wstawić formę na 10 minut znowu do lodówki. Po upływie pożądanego czasu wyjąć foremkę i zalać masę resztą płynnej czekolady. Wypełnioną foremkę wstawić do lodówki na jakieś 30-40 minut aby wszystko się związało i czekolada stwardniała. Można przetrzymać dłużej aby mieć pewność, że zając ładnie nam wyjdzie z formy. Gotowego zająca kroić na kawałki i zajadać.
misia5
zewa
Dzięki :)
edytaha
2milutka
2milutka
o rety zając miało być;)
mysza75
monikaT83
zbysiowa
monikaT83
zewa
eluchap
zewa
Dzięki Elu :)
gusia1000
marietta
jaNina
zewa
U mnie się nic nie uchowa, więc już prawie nie ma zająca, hi, hi :)
2milutka
nie dziwię się ..Ewciu skąd masz taką formę?
zewa
Agatko tę foremkę i kurczaka kupiłam w B....e za 12 zł za obie.
2milutka
kurczę u siebie nie widziałam nic takiego...z czego ona ? silikon?
zewa
Tak one są z silikonu. Były jeszcze zestawy królik i baranek i inne formy
: na babkę, do tarty. Kupiłam ją w tamtym tygodniu.
msewka
zewa
dzięki Ewciu :)