pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Wieprzowe smarowidło cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

idealne do posmarowania pieczywa jak i okraszenia ziemniaków, pyz czy też pierogów zamiast boczku.

Wieprzowe smarowidło cebulowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe smarowidło cebulowe

 

  • podgardle wieprzowe 60 dag
  • cebula 4
  • papryczka chili suszona 1
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wieprzowe smarowidło cebulowe
Podgardle wieprzowe mielimy. Wrzucamy do rondelka i wlewamy 70 ml wody. Gdy zacznie wytapiać się tłuszcz wsypujemy pokrojoną papryczkę chili wraz z pestkami. Po chwili dodajemy cebule pokrojone w małą kostkę. Ponownie solimy. Mieszamy i na małym ogniu gotujemy od jednej do dwóch godzin. Tłuszcz powinien całkowicie przykryć gotujące się podgardle. Gorące smarowidło przekładamy do słoików.
Wieprzowe smarowidło cebulowe
Podgardle mielimy w maszynce do mielenia mięsa
Wieprzowe smarowidło cebulowe
Do smażącego się podgardla dodajemy papryczkę
Wieprzowe smarowidło cebulowe
Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę
Wieprzowe smarowidło cebulowe
Gorące smarowidło przekładamy do słoików