migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Boczek faszerowany kurczakiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ta pyszna domowa wędlinka powstała przypadkiem podczas świątecznych porządków w kuchni. W zamrażarce znalazłam nieduży kawałek boczku. Miałam go zmielić bo był taki niewymiarowy ale jakoś udało się go rozkroić na płat mięsa, który można było zwinąć.

Boczek faszerowany kurczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Boczek faszerowany kurczakiem

 

  • 1 kg chudego boczku bez skóry
  • 400 g piersi z kurczaka
  • czubryca zielona
  • przyprawa do kurczaka

Sposób przygotowania:

Boczek faszerowany kurczakiem
Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso oprószyć dokładnie czubrycą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę.

Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić. Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą stroną do deski. Na mięsie rozłożyć masę z piersi kurczaka.

Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki. Po tym czasie boczek w naczyniu podlać szklanką wody i przykryć.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1,5 godziny, podczas pieczenia można polać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia odkryć aby wierzch się przyrumienił.

Przed krojeniem dobrze wystudzić i schłodzić w lodówce. 
Boczek faszerowany kurczakiem
Boczek rozkroić na duży płat mięsa aby dało się go zwinąć w roladę. Mięso oprószyć dokładnie czubrycą.
Boczek faszerowany kurczakiem
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dobrze doprawić przyprawą do kurczaka i wyrobić.
Boczek faszerowany kurczakiem
Płat boczku ułożyć na desce, tłuściejszą stroną do deski. Na mięsie rozłożyć masę z piersi kurczaka.
Boczek faszerowany kurczakiem
Boczek zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na noc do lodówki.