wroneczka

wroneczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Wilgotna babka na oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, wilgotna babka, która zawsze się udaje. Szybkie ciasto nie tylko na święta ale także na niedzielne popołudnie.

Wilgotna babka na oleju

Składniki:

Wilgotna babka na oleju

 

  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 ml oleju
  • 300 ml mleka
  • 3,5 szklanki mąki + 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka kakao
  • aromat rumowy
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wilgotna babka na oleju
Dwie blaszki keksówki ( średniej wielkości) wykładamy papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jajka miksujemy z cukrem, cały czas miksując dodajemy olej, mleko i etapami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy aromat. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao i obie osobno miksujemy. Do blaszek przelewamy najpierw jasne ciasto, następnie ciemne i lekko mieszamy przez środek. Pieczemy ok 40 -50 minut sprawdzając patyczkiem środek. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia, następnie wyciągamy z foremek i polewamy polewą czekoladową przyrządzoną według przepisu na opakowaniu

Tagi:

jajko jajka