szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babka przekładana oblana czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babka na życzenie mojego męza została przełożona musem jabłkowym i oblana czekolada. Była pyszna.

Babka przekładana oblana czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka przekładana oblana czekoladą

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • mały słoiczek dżemu (u mnie mus jabłkowy)

 

Sposób przygotowania:

Babka przekładana oblana czekoladą
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodawać stopniowo mąkę cały czas miksując. Na koniec dolać olej i zmiksować dokładnie. Przelać do foremki. U mnie silikonowa więc nie wymagała smarowania tłuszczem. Piec ok 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu przekroiłam babkę na trzy warstwy, każdą posmarowałam musem jabłkowym i poskładałam. Całą babkę oblałam roztopioną w kąpieli wodnej czekolada i posypałam z wierzchu posypkami.
Babka przekładana oblana czekoladą
Potrzebne składniki to przede wszystkim mąka jajko olej cukier
Babka przekładana oblana czekoladą
Zaczynamy od zmiksowania jajek z cukrem.
Babka przekładana oblana czekoladą
Gotowe ciasto przelewamy do foremki lub keksówki
Babka przekładana oblana czekoladą
Na życzenie mojego męza babka została pocięta na trzy częsci i przełozona musem jabłkowym