Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Dżem winogronowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gdy zaczyna się jesień, a w naszych ogrodach pojawia się dojrzały winogron, warto zrobić z niego dżem.

Dżem winogronowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dżem winogronowy

 

  • 3 kg winogron
  • 2 opakowania dżemixu
  • 1 kg cukru
  • kwasek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Dżem winogronowy
Owoce winogron myjemy i zdejmujemy z nich skórkę, przekładamy miąższ do garnka. Następnie zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę. Po upływie tego czasu dusimy owoce, aż się rozpadną. Na wierzchu powinny pływać pestki, które wyławiamy siteczkiem. Dodajemy dżemix i do smaku kwasek cytrynowy. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, od razu zakręcamy i odstawiamy pokrywką w dół.
Dżem winogronowy
Owoce obieramy ze skórki i zasypujemy cukrem.
Dżem winogronowy
Owoce gotujemy do rozpadnięcia i wyjmujemy z dżemu pestki.
Dżem winogronowy
Pod koniec dodajemy dżemix i kwasek cytrynowy.
Dżem winogronowy
Gorący dżem przekładamy do słoików i zakręcamy.

Tagi:

winogrona