mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Winny sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny winny sos do mięs

Winny sos

Składniki:

Winny sos

 

  • 450 ml wytrawnego białego wina,
  • 2 żółtka,
  • 1 całe jajko,
  • 100 g cukru,
  • 150 g skórki cytrynowej.

Sposób przygotowania:

Winny sos
Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na pulchną, gęstą masę. Wino zagotowujemy i wlewamy małym strumieniem do jajek cały czas ubijając. Przygotowujemy miskę do kąpieli wodnej nad garnkiem z małą ilością wody. Przelewamy sos do miski , umieszczamy nad garnkiem i zaparzamy sos ubijając go aż do momentu, kiedy nie będziemy czuli zapachu surowych jaj. Pod sam koniec gotowania sosu dodajemy skórkę cytrynową, którą wcześniej ucieramy z umytej cytryny. Sos zdejmujemy z pary. Taki sos jest dobry do mięs jak i jako dodatek do deserów.

Tagi:

jajko jajka