iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Winogronowa galaretka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Galaretka przygotowana troszkę na " skróty", ale nic przy tym nie tracąca ze swojego smaku w długie jesienne wieczory umili nam czas przy herbatce lub na ciasteczku.

Winogronowa galaretka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Winogronowa galaretka

 

  • 1,5 kg kulek winogronowych
  • 1 opakowanie cukru żelującego 3:1
  • kilka pręcików szafranu

Sposób przygotowania:

Winogronowa galaretka

ETAP 1:

Winogronowa galaretka
Winogron umyć i oberwać wszystkie kuleczki gałązek.

Winogron oberwać od łodyg, odmierzyć i podlać 1/2 szklanki wody następnie postawić na gazie i rozgotować.

ETAP 2:

Winogronowa galaretka
Rozgotowane owoce przetrzeć przez przecierak.

Owocową masę przetrzeć przez przecierak i ewentualnie przecedzić, aby pozbyć się wszystkich pestek u mnie po odcedzeniu było idealnie 1 litr soku.

ETAP 3:

Winogronowa galaretka
Na samym końcu dodać do galaretki szafran.

Płyn który powstał nam po przetarciu owoców wymieszać z cukrem żelującym i szczyptą soli teraz postępować zgodnie z zaleceniami producenta cukru na koniec do galaretki dodać pręciki szafranu i wymieszać

ETAP 4:

Winogronowa galaretka
Słoiki po sprawdzeniu szczelności wynieść w suche miejsce.

gorącą galaretkę przełożyć do małych słoiczków po zakręceniu odwrócić do góry dnem i zostawić do przestudzenia, następnie słoiki z jeszcze płynną galaretką odwrócić pokrywkami do góry.