Sposób przygotowania:
Galaretka winogronowa.
Galaretka z winogron to zdrowy, naturalny deser dla każdego. Oczywiście ilość cukru jest opcjonalna, możemy go dodać mniej- wówczas galaretka będzie jeszcze zdrowsza ale mniej słodsza lub więcej, jeśli nasza galaretka ma powalać słodkością. Ja podaję pół kilograma brązowego cukru i dla mnie jest to optymalna wersja. Winogrona wybieramy możliwie bezpestkowe, dzięki czemu będziemy mieli mniej pracy. Postarajmy się jednak sprawdzić każde grono, bo pestka w galaretce, to niemiła niespodzianka ;) Winogrona dokładnie myjemy i wyciągamy pestki. Teraz wyciskamy sok z winogron . Wlewamy do małego garnka i dodajemy cukier. Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Czekamy, aż galaretka zacznie powoli tężeć i nakładamy do szczelnie zamykanych słoików zostawiając centymetr od góry wolnego miejsca. Galaretkę najlepiej podawać z dodatkami np. syropem owocowym czy bitą śmietaną. Smacznego!