lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Winogronowe oczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pyszne winogrona smażone w cieście

Winogronowe oczka

Składniki:

Winogronowe oczka

 

  • 45 dag mąki
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • pół opakowania budyniu śmietankowego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do smażenia
  • kiść winogron
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Winogronowe oczka
Masło utrzeć z cukrem pudrem i budyniem w proszku dodając stopniowo jajka i śmietanę. Na końcu położyc z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozwałkować go i wyciąć pierścienie. Smażyć partiami na rumianow dużej ilości rozgrzanego tłuszczu.Usmażone ciasta układać na bibule a do środka każdego z nich włożyć winogrono i posypać cukrem pudrem.