dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Wiosenna kapucha

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Gotowana młada kapusta jest świetnym dodatkiem do obiadu

Wiosenna kapucha Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna kapucha

 

  • 50 dag młodej kapusty
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 5 dag smalcu
  • ½ pęczka koperku
  • sól
  • cukier
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Wiosenna kapucha
Kapustę poszatkować, zalać wrzątkiem, dodać po ½ łyżeczki soli oraz cukru i ugotować (ok. 20 min.). W rondlu rozpuścić smalec dodać cebulę i mąkę, podsmażyć, ale nie rumienić. Dodać do kapusty, wymieszać, zagotować. Dodać sok z cytryny, ewentualnie doprawić solą i cukrem. Na końcu dodać poszatkowany koperek.
Wiosenna kapucha
Młodą kapustę należy umyć i poszatkować.
Wiosenna kapucha
Zalać wrzącą wodą, dodać sól i pieprz i ugotować.
Wiosenna kapucha
Przygotować zasmażkę ze smalcu, mąki i cebuli.
Wiosenna kapucha
Zagęścić kapustę, dodać cytrynę, doprawić i nie żałować koperku. Smacznego!