zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Wiosenna sałata z rzodkiewką w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Chrupiąca sałata z wiosennymi dodatkami: rzodkiewką i koperkiem, sos na bazie maślanki lekko osłodzony, skórka cytrynowa zwieńcza zapachem, polecam.

Wiosenna sałata z rzodkiewką w sosie koperkowym

Składniki:

Wiosenna sałata z rzodkiewką w sosie koperkowym

 

  • 1 główka sałaty średniej wielkości
  • 1 pęczek rzodkiewki ( 6-7 rzodkiewek)
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół szklanki maślanki
  • pół szklanki śmietany 12%

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałata z rzodkiewką w sosie koperkowym
Sałatę myjemy, oddzielamy listki, odsączamy na durszlaku. Rozrywamy na mniejsze części poszczególne liście. Koperek drobno siekamy, śmietanę łączymy w kubeczku z maślanką, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, dodajemy do sosu skórkę cytrynową i na koniec koperek. Rzodkiewki siekamy na cieniutkie plasterki, posypujemy na sałatę, wszystko polewamy sosem koperkowym. Podajemy od razu. Idealny dodatek do dań obiadowych na wiosnę/lato.

Tagi:

sałata