migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Wiosenna sałatka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Bardzo lubię połączenie ogórka i koperku. Te dwa składniki razem nadają posiłkom lekkości i świeżości. Idealnie komponują się z innymi składnikami tej pysznej sałatki i choć jest z dodatkiem majonezu to nie czuć jej ciężkości.

Wiosenna sałatka ryżowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna sałatka ryżowa

 

  • 1 woreczek ryżu (125 g), u mnie ryż basmati
  • 2 długie świeże ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 300 g chudej wędliny
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • majonez

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka ryżowa
Ryż ugotować, dobrze osączyć i wystudzić. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Chudą wędlinę również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy na sicie.

Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać razem z posiekanym koperkiem. Następnie dodać majonez i jeszcze raz wymieszać.

Sałatka najlepiej smakuje jak jest dobrze schłodzona.
Wiosenna sałatka ryżowa
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
Wiosenna sałatka ryżowa
Chudą wędlinę również pokroić w drobną kostkę.
Wiosenna sałatka ryżowa
Kukurydzę dobrze osączyć z zalewy na sicie.
Wiosenna sałatka ryżowa
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i wymieszać razem z posiekanym koperkiem.