Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Wiosenna sałatka wielowarzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna sycąca sałatka z młodymi ziemniakami i warzywami

Wiosenna sałatka wielowarzywna

Składniki:

Wiosenna sałatka wielowarzywna

 

  • 2 młode ziemniaki
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • Mały zielony ogórek
  • 100 g sera żółtego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • Sól
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka wielowarzywna
Ziemniaki oskrobać, umyć, ugotować, ale nie rozgotować, żeby się w sałatce nie rozpadły. Ostudzić i pokroić w grubszą kostkę. Rzodkiewki, selera i cebulkę ze szczypiorkiem umyć, pokroić w kostkę lub wg uznania. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie warzywa wsypać do miski i wymieszać. Dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Wymieszać. Można dodać łyżeczkę musztardy. Porcje sałatki nałożyć do miseczek, posypać dla dekoracji pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser