Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka z forsycją
Składniki na dwie porcje.
Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte w różyczki i kwiatki forsycji.
Przygotować sosik a'la pesto. Można go przygotować w moździerzu rozcierajac wszystkie składniki, ja akurat moździeża nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu.
Do rozdrabniacza przełożyć listki pokrzywy. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować, sosik powinien mieć konsystencję takiej płynnej papki aby można było polać sałatkę. Jeśli jest za gęsty dodać więcej oleju. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Gotowym sosikiem polać sałatkę i od razu podawać.
Na talerzach ułożyć rukolę. Na rukoli ułożyć małe kulki mozzarelli. Pomiędzy ułożyć plastry szynki zwinęte w różyczki i kwiatki forsycji.
Przygotować sosik a'la pesto. Można go przygotować w moździerzu rozcierajac wszystkie składniki, ja akurat moździeża nie posiadam więc sosik zrobiłam w rozdrabniaczu.
Do rozdrabniacza przełożyć listki pokrzywy. Dodać pozostałe składniki. Zmiksować, sosik powinien mieć konsystencję takiej płynnej papki aby można było polać sałatkę. Jeśli jest za gęsty dodać więcej oleju. Do smaku doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Gotowym sosikiem polać sałatkę i od razu podawać.
SylaUla