WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka z greckimi smakami. Czerwoną cebulką marynowaną w occie balsamicznym, fetą i oliwkami. Bardzo wyrazista w smaku.

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą

Składniki:

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą

 

  • 200 g mieszanki sałat
  • 1 czerwona cebulka
  • 0,5 słoiczka czarnych oliwek
  • 0,5 kostki sera feta
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą

Cebula

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą
Cebulkę marynujemy w occie balsamicznym z cukkrem i solą.

Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ocet balsamiczny mieszamy dokładnie z cukrem i szczyptą soli. Wkładamy do tego cebulkę i odstawiamy na pół godziny, by się zamarynowała. Mieszamy od czasu do czasu.

Sałata

Sałatka z fetą, oliwkami i czerwoną cebulą
Sałatę mieszamy z cebulką i dodajemy resztę składników.

Sałatę w razie potrzeby myjemy i osuszamy. Mieszamy z odsączoną z zalewy cebulką. Dodajemy pokrojone oliwki i ser feta. Oliwę z oliwek mieszamy z łyżeczką marynaty pozostałą po cebuli i polewamy sałatkę. Mieszamy i podajemy.