suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Wiosenna sałatka z krewetkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam wiosenną sałatkę z owocami morza i ryżem.

Wiosenna sałatka z krewetkami.

Składniki:

Wiosenna sałatka z krewetkami.

 

  • 2 torebki ryżu brązowego (po 10 dag);
  • pęczek rzodkiewki;
  • mały pęczek szczypiorku;
  • mały pęczek koperku;
  • sałata rukola do ozdoby;
  • 10 dag krewetek mrożonych;
  • 1 pierś z kurczaka;
  • ok 5 dag kiełków sojowych;
  • sok z cytryny;
  • 1 łyżka oleju do smażenia.
  • oliwek, sól, pieprz, czubryca zielona, 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny, szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z krewetkami.
Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu (średnio przez ok 40-50 min w osolonej wodzie). Krewetki najpierw rozmrażamy zanurzając je w zimnej wodzie (mają wówczas lepszy smak)a następnie gotujemy w wodzie z odrobiną soku z cytryny przez ok 3 min. Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki, lekko solimy i podsmażamy na oleju. Rzodkiewkę kroimy w półksiężyce, szczypiorek, kiełki i koperek drobniutko. Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem (oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem i pozostałymi przyprawami) i ozdabiamy listami rukoli.