Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oryginalna, szybka do przygotowania i bardzo smaczna sałatka. Idealna jako dodatek do grilla czy wzięcia ze sobą na piknik rodzinny.

Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym

 

  • 1 worek makaronu ryżowego Tao tao
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jabłko
  • 1/2 pora
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ogórek świeży
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • garść suszonej bazylii
  • pieprz ziołowy
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy Tao tao zalewamy wrzącą wodą na około 5 minut. Gdy makaron będzie już miękki, odcedzamy go, ostudzamy i osuszamy. Przecinamy na mniejsze części żeby nie był aż tak długi. Z papryki usuwamy pestki, myjemy i kroimy w średnią kostkę. To samo robimy z jabłkiem. Pora kroimy w kółka, a marchew i świeżego ogórka pół talarki. Wszystkie składniki dajemy do dużej miski. Szczypior i koperek drobno siekamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i suszoną bazylią. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Stawiamy do lodówki na około 30 minut, aby sałatka się schłodziła.
Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym
Etap 1
Wiosenna sałatka z makaronem ryżowym
Etap 2