Sposób przygotowania:
Wiosenna zupa z mięsnymi kuleczkami
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Botwinkę umyć, odciąć liście. Łodygi botwinki drobno pokroić. Buraczki (korzonki botwinki) oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę. Wrzucić do niej przygotowane warzywa, zagotować. Gotować ok. 10-15 minut. Kapustę i liście botwinki grubo posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kapustę, liście botwinki i ziemniaki dodać do zupy. Dodać też trochę soli i pieprzu. Szynkę zmielić, dodać do niej przyprawę w płynie i pieprz, dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe kuleczki, wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.