Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

SUPERPRZEPIS

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

niby prosty, ale dość nietypowy przepis na faszerowane jajka :)

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem

 

  • 2 jajka
  • 15 młodych pokrzyw (objętościowo 1 szklanka)
  • pęczek szczypioru z cebuli do dekoracji
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 2 łyżeczki majonezu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i obgotowujemy je przez 2-3 minutki, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy. (Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw). Cienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki. Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem. Przygotowanie tych jajeczek (łącznie z zebraniem pokrzyw i udekorowaniem) zajęło mi mniej niż 30 minut. Jajka są w smaku rewelacyjne! Poczęstowałam nimi siostrę, która z reguły jest wybredna i nigdy nie chce jeść moich pokrzywowych dań (nie wiedziała, że w jajkach jest taki farsz), zjadła 2 ze smakiem i nie mogła później uwierzyć, jaka jest ich zawartość:) Prawdziwa moc witamin:)
Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
ja zbierałam 'czubki' młodziutkich pokrzyw, które ledwo odrosły od ziemi
Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
cienki szczyppiorek oraz pokrzywy staramy się jak najdrobniej pokroić
Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
farsz dokładnie rozcieramy i doprawiamy do smaku
Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
a po zjedzeniu wiosennych pyszności myjemy naczynia płynem fairy

Tagi:

jajko jajka