Sposób przygotowania:
Wiosenne jaja z pokrzywowym farszem
Nastawiamy jajka i gotujemy je na twardo (ok. 6minut), tym czasie wrzucamy młode pokrzywy na wrzącą wodę z dodatkiem łyżeczki soli i obgotowujemy je przez 2-3 minutki, następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odciskamy. (Ja używałam bardzo młodych i niewielkich pokrzyw). Cienki szczypiorek oraz pokrzywy bardzo drobno siekamy, duży szczypior natomiast kroimy w grubsze kawałki. Obrane jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy z nich żółtka, które dokładnie rozcieramy łyżką, następnie dodajemy majonez oraz pokrojoną zieleninkę, doprawiamy do smaku i mieszamy. Farsz nakładamy do białek, układamy na talerzu i dekorujemy zielonym szczypiorkiem. Przygotowanie tych jajeczek (łącznie z zebraniem pokrzyw i udekorowaniem) zajęło mi mniej niż 30 minut. Jajka są w smaku rewelacyjne! Poczęstowałam nimi siostrę, która z reguły jest wybredna i nigdy nie chce jeść moich pokrzywowych dań (nie wiedziała, że w jajkach jest taki farsz), zjadła 2 ze smakiem i nie mogła później uwierzyć, jaka jest ich zawartość:) Prawdziwa moc witamin:)
joaska500
joaska500
Miało być tak : ) ;Jak smakują pokrzywy...? Kupiłaś je czy gdzieś zebrałaś...? Może to głupie pytania ale zaintrygowałaś mnie tym przepisem: ) Powodzenia w konkursie :)
Mysiunia
joaska500 napisał(a):
joaska500
To ja poczekam na tą zupkę :) A gatunek pokrzywy ma jakieś znaczenie? Nie znam się na tym ani trochę... są jadalne i nie nie jadalne pokrzywy...? Fajnie by było zaskoczyć rodzinę takim daniem : )))
Mysiunia
W sumie to nigdy się nie zastanawiałam nad ich gatunkiem :) ale wszystkie pokrzywy są jadalne, ważne aby były młode (ja zrywam zawsze same czubki, bez łodyżek, które są twarde), warto pamiętać że pokrzywy po sparzeniu bardzo dużo tracą na swej objętości (jest ich około 10 razy mniej niż po zebraniu).
W ubiegłym roku dodawałam tu przepis na krokiety z pokrzywami, ale jakoś nie moge go teraz odszukać, stąd też odsyłam na mojego bloga: http://www.gotowanie.ewolbrom.pl/2011/08/16/krokiety-z-pokrzywami/
joaska500
Ok to już chyba wszystko wiem:) Mam nadzieję że uda Ci się wygrać bo moim zdaniem to jeden z najlepszych przepisów: ))
Mysiunia
Zapraszam do mojej księgi, gdzie już widnieje przepis na pokrzywową zupę i jajecznicę z pokrzywami, a niebawem kolejne kulinarne pomysły z zastosowaniem tej rośliny, bo wiosenny sezon w pełni:)