Sposób przygotowania:
Wiosenne kanapki
Do rondelka wkładamy umyte surowe jajka i zalewamy wodą.Przyprawiamy płaską łyżką soli ( podczas obierania łatwo schodzi skorupka). Gotujemy 5-6 minut na twardo.Wylewamy gorącą wodę, i wlewamy chłodną.Kromki chleba kroimy na pół i smarujemy masłem benecol.Posypujemy odrobinkę kminkiem.Układamy na wierzch plastry pokrojonego jajka oraz plastry pokrojonego i umytego wcześniej ogórka.Dodajemy sól do smaku.
bajtek
Edward mistrz kuchni
evita0007
No coś ty,przecież kura zniosła wiosenne jaja hihihi ;D
Edward mistrz kuchni
a to zupełnie zmienia postać rzeczy... bałwan ze mnie ;D cofam pytanie :D
kasiunia.1981
smakosz 1988
Proszę- nie tylko ja uważam że jaja lepiej się obierają.Kurcze gotuję te jajka, pokazuję krok po kroku że ładniej wyglądają obrane ( mimo że fotki usunięte) a Wam ciągle coś nie pasuje
Pyza
smakosz, Ty na prawdę nic nie rozumiesz czy tylko udajesz?!
bernika
Bernadetta
Zgadza się, przepis niesamowicie finezyjny i jaki oryginalny... Nie raz słyszałam, że sól do gotowania jajek dodaje się po to, aby skorupki nie pękały, a nie aby ułatwić obranie jajka. Jajka łatwiej się obiera, gdy od razu po ugotowaniu zahartujemy je co najmniej dwukrotnie zimną wodą, którą następnie od razu wylewamy. Dodanie soli nic nam tu jednak nie pomoże...
halina
Jesteś w błędzie , sól dodaje się do świeżych jajek , aby się dobrze obierały. Octu dodaje się do gotowania jajek , jeśli pękną jajka to nie wypłynie zawartość jajka.
evita0007
Z tego co u nas w domu dawno,dawno temu mówiono że dodają sól po to żeby jajka nie pękały..
Ale teraz jest wiele mitów.Każdy wierzy w swój hihi ;D
halina
Ja gotuję już ponad 35 lat i mam wypróbowane sposoby- moja mama przekazała mi to i sprawdza się to w gotowaniu jajek.
Haha każdy może mieć swoje zdanie , oby się sprawdzało w rzeczywistości.
Bernadetta
Ja gotuję zdecydowanie krócej, bo i lat na karku mam troszkę mniej, ale zawsze mam świeże swojskie jajka, do których gotowania dodaję sól, ale to nie ułatwia ich obierania, a tylko zapobiega pękaniu- mnie przynajmniej jajka nie pękają :D Dwa razy nie hartowałam takich jajek zimną wodą i nie dało się ich obrać- mimo, że dodałam do gotowania sporo soli, więc będę się 3mać swojej wersji, że sól nie ma wpływu na to czy jajko się dobrze obiera czy nie :)
Babciagramolka
zbysiowa
Dokładnie, ja je nawet mocno obstukuję, i zalewam zimną wodą parę razy. Tylko jeśli jajka są bardzo świeże to nawet to nie pomoże;)