misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Wiosenne motylki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śliczne i smaczne ciasteczka wiosenne.

Wiosenne motylki

Składniki:

Wiosenne motylki

 

  • 25 dkg masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szt jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • Lukier:
  • 1 szt białko
  • 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wiosenne motylki
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Cały czas ucierając dodawać reszte skladników. Wyrobić ciasto i włozyć na 2 godziny do lodówki. Stolnice posypać obficie mąką. Rozwałkowac ciasto na grubość około 1 cm. Wycinać motylki. Ułozyc je na blaszce, na papierze do pieczenia. Piec 8 minut w temp 180 C. Ciasteczka nie mogą się zarumienić bo będą twarde. Ubić pianę z białka. Dosypać cukier puder i jeszcze chwilkę ucierać. Powstałym lukrem udekorować ciasteczka. Jeśli barwicie lukier barwnikiem w płynie nalezy dodać więcej cukru pudru alby konsystencja była taka sama jak bez barwnika.
Smacznego!!!!

Tagi:

jajko jajka