sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Wiśnie w soku na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smak lata zamknięty w słoiku. To kolejny przysmak z moich dziecięcych lat. Takie wiśnie wspaniale nadają się do ciast i deserów. Jednak najlepiej smakują zimą prosto ze słoika.

Wiśnie w soku na zimę

Składniki:

Wiśnie w soku na zimę

Składniki

Sposób przygotowania:

Wiśnie w soku na zimę
Wiśnie dokładnie płuczemy i drylujemy. Wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem.

Jeżeli są bardzo kwaśne możemy dodać 600 g. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Same wiśnie przekładamy do wyparzonych słoików.

Zalewamy je powstałym wcześniej sokiem. Dobrze zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut. 

Tagi:

wiśnie owoce