katarzynka455

katarzynka455

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1375]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki kiszone można przygotować na kilka sposobów i każdy jest dobry jeśli ogórki są smaczne i nie będą się psuły. Ja na swoje nie narzekam i robię tak od "iks "czasu.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

 

  • Zalewa:
  • sól kamienna 1 łyżka
  • woda 1 litr

 

  • Do każdego słoika:
  • koper 1 baldach z łodygą
  • czosnek 2 ząbki
  • chrzan korzeń 1 kawałek (ok 3 cm)

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Zdrowe ogórki myjemy. Do każdego umytego słoika nakładamy podane w przepisie przyprawy. Przygotowane ogórki układamy ciasno w słojach.

Dowody dodajemy sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewamy ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą. Ogórki zakręcamy i odstawiamy

do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Przenosimy w chłodne miejsce.