Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone
Zdrowe ogórki myjemy. Do każdego umytego słoika nakładamy podane w przepisie przyprawy. Przygotowane ogórki układamy ciasno w słojach.
Dowody dodajemy sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewamy ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą. Ogórki zakręcamy i odstawiamy
do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Przenosimy w chłodne miejsce.
Dowody dodajemy sól (może być łyżka z małym czubkiem) i zalewamy ogórki zostawiając przestrzeń między zakrętką a ogórkami i zalewą. Ogórki zakręcamy i odstawiamy
do czasu aż zalewa zacznie mętnieć. Wtedy wstawiamy do garnka ze ściereczką i pasteryzujemy do momentu aż woda zacznie wrzeć. Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Przenosimy w chłodne miejsce.