Sposób przygotowania:
Sałatka z cukiniiEtap |
Cukinię obraną poszatkować.
Ogórki umyć, obrać i poszatkować.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystko wymieszać z 2 łyżkami soli. Odstawić na 2 godz.
Etap II
Marchewki umyć,obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Paprykę umyć, przekroić,oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić w drobne paseczki.
Nasolone warzywa odcisnąć lekko z powstałego soku. Wymieszać ze startą marchewką i pokrojoną papryką.
Etap końcowy
Z podanych składników na zalewę gotujemy w rondelku zalewę. Gorącą zalewą zalewamy przygotowane warzywa.
Mieszamy,przykrywamy. Odstawiamy na 3 godz.
Po tym czasie nakładamy sałatkę z powstałą zalewą do słoiczków lekko uciskając.
Do każdego słoiczka dodajemy po 1 liściu laurowym i po 1 łyżce oleju. Zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy ok. 20-25 min.