Sposób przygotowania:
Włoska pizza z szynką i mozzarellą
Przygotowujemy zaczyn:
Do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól (jeżeli spód przygotowujemy z ziołami dodajemy właśnie oregano) - mieszamy na sucho. Następnie dodajemy olej, kefir oraz wyrośnięty zaczyn - wyrabiamy ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy troszkę wody, ciasto ma być lekkie i nieklejące po wyrobieniu).
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę).
Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia.
Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni C, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec, wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera.
Do rondelka wlewamy wodę w temperaturze pokojowej, wkruszamy drożdże oraz dodajemy około 1/2 szklanki mąki (powinna powstać konsystencja gęstej śmietany), mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól (jeżeli spód przygotowujemy z ziołami dodajemy właśnie oregano) - mieszamy na sucho. Następnie dodajemy olej, kefir oraz wyrośnięty zaczyn - wyrabiamy ciasto (jeżeli ciasto będzie zbyt twarde dodajemy troszkę wody, ciasto ma być lekkie i nieklejące po wyrobieniu).
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut do 1 h (ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą bawełnianą ściereczkę).
Uzyskane ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wałkujemy na cienkie placki, przekładamy na papier do pieczenia.
Kamień do pizzy rozgrzewamy przez około 30 minut w temperaturze 250 stopni C, wkładamy spód na 7 min - ciasto ma się nie spiec tylko lekko podpiec, wyciągamy spód i odwracamy do góry nogami (podpieczona część ma być górą) nakładamy sos pomidorowy, rozdrobniony ser (wkładamy ser do rozdrabniacza na około 7-10 sekund), pokrojoną w kosteczkę szynkę.
Pizzę ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta i roztopienia sera.