Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu - smakuje wyśmienicie i jest moja ulubioną pizzą :) polecam :)

Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu

 

  • mąka 500 g tyo 450
  • drożdże świeże 30g
  • woda 250 ml
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 g mozzarelli
  • 300 g sera gouda
  • ketchup pikantny
  • oregano
  • szynka szwarcwaldzka 15 dag

Sposób przygotowania:

Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem (woda powinna być chłodna). Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę - ciasto ma być elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę do ładnego wyrośnięcia ciasta. Kamień do pizzy wstawiamy do pieca i nagrzewamy go w 250 stopniach około 30 minut.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej części powstanie nam pizza o średnicy około 30 cm, ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie i zawijamy brzegi do środka, smarujemy ketchupem i oprószamy oregano, nakładamy pokruszoną mozzarellę oraz żółty ser, układamy szynkę. Tak przygotowane pizze wstawiamy na nagrzany kamień na około 4-5 minuty.
Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Etap 1 do mąki dodajemy rozrobione drożdże
Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Etap 2 ciasto zostawiamy do wyrośnięcia
Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Etap 3 ciasto wałkujemy i nakąłdamy składniki
Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Etap 4 nakładamy pizzę na kamien i pieczemy