Sposób przygotowania:
Pizza z szynką szwarcwaldzką na kamieniu
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem (woda powinna być chłodna). Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól, dolewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy oliwę - ciasto ma być elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem na około godzinę do ładnego wyrośnięcia ciasta. Kamień do pizzy wstawiamy do pieca i nagrzewamy go w 250 stopniach około 30 minut.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej części powstanie nam pizza o średnicy około 30 cm, ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieniutkie i zawijamy brzegi do środka, smarujemy ketchupem i oprószamy oregano, nakładamy pokruszoną mozzarellę oraz żółty ser, układamy szynkę. Tak przygotowane pizze wstawiamy na nagrzany kamień na około 4-5 minuty.