Sposób przygotowania:
Pizza z szynką, ogórkiem i orzechami nerkowcaPrzygotowanie ciasta
Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam świeże drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Wlewam rozpuszczone drożdże. Dodaję oliwę i sól. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Ciasto oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie składników
Pomidora i ogórki kroję w plasterki. Cebulę kroję w piórka i szklę na oleju. Szynkę kroję w kostkę. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach.
Formowanie ciasta
Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Z ciasta formuję okrąg.
Wyłożenie dodatków na ciasto
Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam podsmażoną cebulę, plasterki ogórka, pomidora i szynkę.
Pieczenie
Całość posypuję orzechami nerkowca, przyprawami i żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podaję obficie polaną ketchupem.
Jagodowa
Magdalena88