Sposób przygotowania:
Pizza z szynką i pomidorkami
Mąkę przesiać do miski, dolać olej. Drożdże rozmieszać z niewielką ilością ciepłego mleka, dodać 2 łyżeczki mąki i cukier. Odstawić, aby drożdże zaczęły pracować. Dodać rozczyn do mąki i zagnieść ciasto dolewając mleko, dodać sól i oregano. Ciasto wyrabiać ok. 10-15 min. podzielić na 2 części. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Ser żółty zetrzeć na tarce, szynkę pokroić w paseczki, pomidorki pokroić na połówki. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć na patelni. Z wyrośniętego ciasta uformować w placki (wychodzą dwie duże na średnim cieście) ułożyć go na blasze, posmarować go sosem, nałożyć, cebulę, nieco sera, pokrojoną szynkę, posypać resztą sera. Na koniec ułożyć pomidory, posypać oregano, solą i pieprzem. Piec ok. 25-30 min. w 180st C.