czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Włoska tarta śliwkowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ta tarta ze śliwkami jest zaskakująco prosta w przygotowaniu, smaczna i bardzo sycąca.

Włoska tarta śliwkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Włoska tarta śliwkowa

 

  • Ciasto:
  • 20 dag margaryny,
  • 2 i 1/2 szkl. mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 i 1/4 szkl. cukru pudru,
  • 3 żółtka.

 

  • Nadzienie:
  • 35 dag dobrej margaryny lub masła,
  • 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru trzcinowego,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka olejku waniliowego,
  • 2 szkl. płatków migdałowych,
  • 3 jajka,
  • 7 śliwek.

Sposób przygotowania:

Włoska tarta śliwkowa
1. Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schładzać pół godz w lodówce. Następnie wylepić dno natłuszczonej formy na tartę o śr 30cm. Wstawić na pół godz. do lodówki. Nakłuć widelcem. Piec 10 min w temp. 200st. 2. Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch (ok. 10min). Dodać cukier i olejek waniliowy, następnie wsypać płatki migdałowe. Na końcu dodawać jajka, kolejno jedno po drugim, solidnie ubijając. Na podpieczonym ciepłym cieście ułożyć umyte, przepołowione i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą i piec, aż się zetnie czyli ok. 30 min w temp. 180st.
Włoska tarta śliwkowa
ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
Włoska tarta śliwkowa
Na podpieczonym cieście układamy umyte śliwki
Włoska tarta śliwkowa
Całość zalewamy gotowum nadzieniem i pieczemy