Sposób przygotowania:
Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy go na 1-2 godziny na kuchennym blacie do ogrzania. Po tym czasie przekładamy go do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu. Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych keksówek o długości 20 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką lub rękoma. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do garowania ma 3-4 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy. Chleb pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Paulina_eko