Najprostszy chleb żytni na zakwasie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ten chleb, to idealny chleb dla osób zaczynających swoją przygodę z zakwasem i pieczeniem chleba. Nie może się nie udać ! A w smaku jest idealny.

Najprostszy chleb żytni na zakwasie  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najprostszy chleb żytni na zakwasie

 

  • Zakwas:

 

  • 60 g zakwasu żytniego wyjętego z lodówki
  • 200 g maki żytniej typ 720
  • 180 ml wody

 

  • Ciasto właściwe:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Dzień przed pieczeniem wyjmujemy zakwas z lodówki, zostawiamy go na 1-2 godziny na kuchennym blacie do ogrzania. Po tym czasie przekładamy go do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej. Następnego dnia sprawdzamy czy nasz zakwas jest gotowy, czyli czy jest dobrze napowietrzony i czy pachnie lekko kwaskowo. Jeśli tak, to odważamy 350 g zakwasu i dodajemy go do reszty składników na chleb. Pozostałą część zakwasu przekładamy do słoika i chowamy do lodówki, przyda nam się przy następnym pieczeniu. Ciasto właściwe dokładnie mieszamy, żytniego chleba nie trzeba wyrabiać, miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do pierwszego wyrastania na 8-12 godzin. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części i przekładamy do natłuszczonych keksówek o długości 20 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy zwilżoną w wodzie łyżką lub rękoma. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Foremki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do garowania ma 3-4 godziny. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy. Chleb pieczemy około 45-50 minut. Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. 
Najprostszy chleb żytni na zakwasie
Wyrośnięte ciasto przekładamy dp natłuszczonej foremki.