kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Chleb pszenny z różnymi nasionami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na chlebek z nasionami chia, słonecznika i siemienia lnu. Chlebek piękne wyrasta i ma chrupiącą skórkę. Polecam.

Chleb pszenny z różnymi nasionami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb pszenny z różnymi nasionami

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka chia
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnu

Ponadto :

  • Keksówka 27 x 8 x 8
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny z różnymi nasionami
Do miski wsypujemy mąkę, sól, suche drożdże i cukier. Dolewamy ciepłą wodą i olej, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Następnie wsypujemy nasiona i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki.

Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.
Chleb pszenny z różnymi nasionami
Łyżką mieszamy wszystkie składniki na ciasto.
Chleb pszenny z różnymi nasionami
Do ciasta dodajemy nasiona i zagniatamy ciasto.
Chleb pszenny z różnymi nasionami
Do keksówki przekładamy wyrośnięte ciasto na chleb.