Sposób przygotowania:
Włoski krem z mascarpone
Serek mascarpone wyjąć z lodówki jakiś czas wcześniej, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. To ważne, ponieważ konsystencja zimnego serka czasami sprawia problem w łączeniu z żółtkami - potrafi się warzyć. Serek cieplejszy jest bardziej kremowy i łatwiej się uciera.
Żółtka połączyć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - miksować do momentu, aż żółtka zbieleją i cukier waniliowy rozpuści się.
Do miseczki z mascarpone dodawać kogel-mogel po łyżce, stale ucierając, aż powstanie jednolity gładki krem. W zależności od zastosowania (najczęściej do tartaletek) krem lekko rozrzedzić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki.
Gotowym smarować tort albo przełożyć do worka cukierniczego i, po schłodzeniu, napełnić rurki lub tartaletki.
Żółtka połączyć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - miksować do momentu, aż żółtka zbieleją i cukier waniliowy rozpuści się.
Do miseczki z mascarpone dodawać kogel-mogel po łyżce, stale ucierając, aż powstanie jednolity gładki krem. W zależności od zastosowania (najczęściej do tartaletek) krem lekko rozrzedzić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki.
Gotowym smarować tort albo przełożyć do worka cukierniczego i, po schłodzeniu, napełnić rurki lub tartaletki.