Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Włoski krem z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo uniwersalny krem na bazie mascarpone, który Włosi wykorzystują do tiramisu - jest świetny również do tortu na biszkopcie, tartaletek z owocami, kruchych babeczek czy kruchych rurek.

Włoski krem z mascarpone

Składniki:

Włoski krem z mascarpone

 

  • 500 g serka mascarpone
  • 6 dużych żółtek
  • 6-8 łyżek cukru pudru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • kilka łyżek słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:

Włoski krem z mascarpone
Serek mascarpone wyjąć z lodówki jakiś czas wcześniej, aby ogrzał się do temperatury pokojowej. To ważne, ponieważ konsystencja zimnego serka czasami sprawia problem w łączeniu z żółtkami - potrafi się warzyć. Serek cieplejszy jest bardziej kremowy i łatwiej się uciera.

Żółtka połączyć w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - miksować do momentu, aż żółtka zbieleją i cukier waniliowy rozpuści się.

Do miseczki z mascarpone dodawać kogel-mogel po łyżce, stale ucierając, aż powstanie jednolity gładki krem. W zależności od zastosowania (najczęściej do tartaletek) krem lekko rozrzedzić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki.

Gotowym smarować tort albo przełożyć do worka cukierniczego i, po schłodzeniu, napełnić rurki lub tartaletki.

Tagi:

krem deser