kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Babeczki banana split

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Banana split to znany amerykański deser, składający się z lodów o smaku truskawkowym, czekoladowy i waniliowym, podane z bananem polewami i posypkami. Przedstawiam moją interpretację tego deseru w postaci babeczek.

Babeczki banana split

Składniki:

Babeczki banana split

 

  • Na babeczki:
  • 150 g masła
  • 200 g kakaowych herbatników

 

  • Na nadzienie:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady deserowej startej na wiórka

 

  • Ponadto:
  • 2 małe banany
  • 6 świeżych truskawek
  • kolorowa posypka
  • gotowa polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Babeczki banana split

ETAP 1:

Z podanej ilości otrzymałam 4 duże babeczki,możecie jednak użyć mniejszych foremek jeśli wolicie mniejsze babeczki.

Przygotuj spody: herbatniki rozkrusz i przełóż do sporej miski, masło rozpuść w rondlu. Masło wlej do herbatników i wymieszaj dokładnie łyżką. Możesz też użyć własnej dłoni, masa musi mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną bazą wylep foremki na babeczki i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotuj krem.

Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej mascarpone i krótko zmiksuj do połączenia składników. Do gotowej masy dodaj wiórki czekoladowe, wymieszaj łyżką. Banana pokrój na plasterki, truskawki na ćwiartki.

Wyjmij babeczki z lodówki, wyciągnij spody z foremek. Na dno każdej babeczki nałóż po plasterku banana. Następnie nałóż łyżkę kremu. Na kremie ułóż truskawki i banany,a następnie znów przykryj warstwą kremu.

Wierzch udekoruj owocami, polej polewą czekoladową i obsyp posypką.