Sposób przygotowania:
Korzenne muszelki z mascarpone
Miód podgrzać, lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut. Foremki do ciasteczek oprószyć mąką.
Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.
Krem Zimną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem.
Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut. Foremki do ciasteczek oprószyć mąką.
Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.
Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.
Krem Zimną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem.
Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić.
gosiapiotrek23