SUPERPRZEPIS

Korzenne muszelki z mascarpone

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Korzenne muszelki z mascarpone Więcej zdjęć (6)

Ciasteczka korzenne nadziewane kremem z serkiem mascarpone to oryginalne i bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

Korzenne muszelki z mascarpone

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl miodu
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 ml serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • Pozostałe składniki:
  • 10 dag czekolady deserowej
  • cukier puder
  • dekoracje świąteczne

Sposób przygotowania:

Korzenne muszelki z mascarpone
Miód podgrzać, lekko przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę i kakao, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Następnie dodać miód, żółtko, śmietanę i sztywno ubitą pianę z białka.

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na 15-20 minut. Foremki do ciasteczek oprószyć mąką.

Z ciasta formować małe kuleczki, wylepić foremki i ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.

Upieczone ciasteczka ostudzić i wyjąć z foremek.

Krem Zimną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder i aromat. Następnie zmniejszyć obroty miksera i na najniższych połączyć z serkiem mascarpone.

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić ciasteczka zlepiając po 2 razem.

Oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić. 
Korzenne muszelki z mascarpone
Przesianą mąkę z kakao wymieszać z sypkimi składnikami.
Korzenne muszelki z mascarpone
Następnie posiekać z masłem, połączyć z pozostałymi składnikami.
Korzenne muszelki z mascarpone
Ciastem wylepić przygotowane foremki i upiec w piekarniku.
Korzenne muszelki z mascarpone
Schłodzoną śmietanę i serek z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno.
Korzenne muszelki z mascarpone
Kremem napełnić upieczone muszelki, zlepić po 2 razem i ozdobić.

Tagi:

ciastka